Siyaset ve Gençlik

AnalizPolitika

Written by:

Siyasette gençlerin katılımı hala çok yetersiz olduğunu görmekteyiz, 1982 anayasasının getirdiği yasakların kalkmasına rağmen milletvekili seçilmek için asgari yaşın 30 olması da ortadan kalkmış olmasına rağmen katılım hala çok düşük olduğunu görüyoruz.

 

 herkesin bildiği şeydir demokratik ülkelerde sorunların büyük kısmını çözüm yeri siyasettir. kanunları çıkaran meclis siyasetin içindeki kadrolar arasından seçilir. yasaları yürüten hükümette o seçimin sonucuna göre belirlenir. ülkemizin de demokratik bir ülke olmasıyla övündüğümüz Türkiye’mizde sorunların çok ancak imkanların da doğru kullanılmadığını görmekteyiz. ülkemiz demokrasisi için çok büyük bir eksiklik olan gençlik temsiliyeti, girmeyi istediğimiz Avrupa Birliği’ne üye ve aday olan 29 ülkenin Hiçbirinde gençler siyasetten bu kadar uzak bir konumda değillerdir.

 

 milletvekili olma yaşının alt sınırı 18 yaş olarak belirleyen anayasa maddesidir ve bu anayasanın 76 maddesi milletvekili seçilmek için 18 yaşını bitirme şartını koymuştur. bu uygulama doğru bir uygulama olduğunu görüyoruz Avrupa Birliği üye ve aday olan ülkelerde çoğunda milletvekili seçilme yaşı seçme yaşı ile eşittir Bu da büyük kısmında 18’dir. bazı ülkeler daha yüksek yaş sınırında kalmışlardır ancak o sınırda 25 olarak tanımlanmıştır una örnek olarak Yunanistan İtalya veya Güney Kıbrıs’ı görebiliriz. bu duruma istisna olarak Fransa’da seçilme yaşı 23 olarak tanımlanmış ve Belçika Lüksemburg İngiltere’de de 21 olarak görülmektedir. Bu Bu duruma ek olarak Avusturya’da seçilme yaşı 20’dir.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yeni yasama dönemine baktığımızda, 30 yaşın altında genç olarak temsiliyet sağlayan vekil sayısının 5 olduğunu görmekteyiz. bizim gençlerimizin Siyasette görev alma yetenekleri öteki 28 ülkenin gençlerinin Hepsinden daha geride mi gerçekten acaba.  Hiç zannetmiyorum…  gençlerimiz, yani bugünün ortakları yarının liderleri her alanda, dünya çapında başarılı insanlar olduğunu görmekteyiz. her konuda başarılı olan gençlerimiz ülke yönetiminde ve Siyasette de son derece başarılı olacaklarına Şüphesiz eminiz.

 

1961 anayasasının kurucu meclisteki görüşmelerinde seçilme sınırı 25 olarak tanımlanması için yapılan görüşmelerde, bunu yükseltmekte  ısrarcı olan muhafazakarlar, ilgili maddenin oylamalarında başarılı oldular ve yaş yeniden 30’a çıkarıldı o dönem. Bugün seçilme yaşının 18 olması yaş yüksekliğinden memnun olmayan herkes için önemli bir başarıdır. Bu çerçevede gençlerin  siyasetten uzak kalmaması gerekmektedir… Evrensel demokratik standartlara yaklaşmanın değil, aynı zamanda siyasetimizin normalleşmesinin de gereğidir güçlü bir gençlik politikasının olması. Bu çerçevede samimi, ciddi ve etkili bir rol oynayacak olan başta gençlik kuruluşları olmak üzere sivil toplum örgütleri ve basın ilgili çalışmaları hızlandırmaları gerekmektedir.

 

 Bugünün ortakları yarın liderleriyiz !

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir