Romanların yaşadığı açlığı ve yoksulluğu bugün bütün vatandaşların yaşadığını söyleyen CHP’li Purçu, iktidarın insanları açlığa terk ettiğini, Roman işsizliğinin yüzde 97’lerde ve orta çağı yaşadığını belirtti. Purçu 8 Nisanın Türkiye’de de Roman günü olmasını istedi.
Meclis de düzenlediği basın toplantısında işsizlik ve yoksulluk üzerine değerlendirmelerde bulunan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, “İşsizlik ve yoksulluk artık yerini derin yoksullaşmaya ve açlığa bıraktı. Önceden Roman vatandaşlarımızın yoksulluğundan bahsederdim, artık tüm ülke vatandaşlarımızın yoksulluğundan, Roman vatandaşlarımızın ise açlığından bahsetmek istiyorum” dedi.
İNSANLAR AÇLIĞA TERK EDİLDİ
Dünya Bankası verilerini paylaşan Purçu, Türkiye’de bir buçuk milyonluk yeni bir yoksullar katmanı oluştuğunu, işsiz sayısının 10 milyon’a yaklaştığını, ümitsiz işsiz sayısının ise 1 milyon 402 bin kişiye yükseldiğini belirterek, iktidarı, “Özellikle Pandemi sürecinde ücretsiz izin, esnek ya da kısmi çalışma yöntemleriyle işçi ve emekçiler açlığa terk edilirken diğer tarafta sermayeye yönelik ardı ardına yardım paketleri açıklandı! İşçiler ise ücretsiz izin adı altında günlük 39.24 lira verilerek açlık sınırının altında yaşamaya zorlandı” sözleriyle eleştirdi.
ROMANLAR ORTA ÇAĞI YAŞIYOR
Türkiye’de 5 milyona yakın Roman vatandaşın, hayatları boyu eğitim, sağlık, barınma, önyargı ve ayrımcılık sorunlarıyla mücadele ettiğini vurgulayan Purçu, Roman mahallelerinde orta çağın yaşandığını söyledi. Romanların, müzisyenlik, çiçekçilik, sepetçilik gibi güvencesiz sokak ekonomisi üzerinden yaşamlarını idame etmeye çalıştığına dikkat çeken CHP’li Purçu, Roman vatandaşların pandemi ile beraber derin yoksulluğa ve açlığa mahkûm edildiğini kaydetti.
ROMAN İŞSİZLİĞİ YÜZDE 97
İktidarın ekonomide, insan hakları icraatları konusunda sınıfta kaldığını, her geçen gün adaletsizlik, insan hakları ihlallerinin yaşandığını söyleyen Purçu, Roman vatandaşlara yapılan ayrımcılığı, Suriyeli ve diğer mültecilerin yaşamadığını vurguladı. Roman vatandaşların yaptığı işleri de pandemi sürecinde yapılamaz hale geldiğini ifade eden Purçu, “ Sepetçilik bitti, çiçek satışı yapılamıyor, sokak ekonomisi yok.! Roman mahallelerinde şu anda işsizlik oranı yüzde 97. Pandemi süreciyle beraber yoksulluktan yakınan iş isteyen, Roman vatandaşlarımız artık açlıktan yakınıyor! Artık iş değil, aş istiyorlar! Zaten pandemi öncesi normal şartlarda bile yoksullukla mücadele eden Roman vatandaşlarımız pandemiden sonra devletin umursamazlığı ile açlık, intihar ve ölümün eşiğindeler. Hükümet yaşananlara kayıtsız kalıyor, yoksul mahallelerde sosyal devletin zerresi dahi hissedilmiyor, vatandaş kendi çaresizliği ile baş başa bırakılmış durumda” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
8 NİSAN TÜRKİYE’DE DE ROMAN GÜNÜ OLSUN
8 Nisanın Dünya Roman gününün Türkiye’nin de kabul etmesini isteyen Purçu, konuyla ilgili kanun teklifi verdiğini anımsatarak şöyle konuştu: “Dünyanın birçok yerinde 8 Nisan Dünya Romanlar günü olarak kutlanıyor. Neden 5 milyona yakın Roman nüfusu olan ülkemizde Romanlar günü kutlanmasın. Bizler bu ülkenin vatandaşlarıyız. 8 Nisan Avrupa’da ve dünyada Roman toplumunun sorunlarının tartışıldığı, kültürlerinin korunmasına yönelik görüşlerin ortaya atıldığı bir gün olarak kabul görüyor. Türkiye’de de yüzyıllardan bu yana Selçuklu, Osmanlı dönemlerinde de bir arada yaşadığımız, ülkemizin öz vatandaşı olan bu vatansever kadim topluluğumuza hediye olarak sunabileceğimiz bu gün çok anlamlı ve değerli olacaktır. Bu bağlamda Türkiye’de de artık 8 Nisan’ın Romanların, sosyal sorunlarının konuşulduğu, çözüm önerilerinin geliştirildiği ve Roman kültürünün yaşatıldığı bir gün olarak kabul edilmelidir. Bu yasa teklifi ile de ülkemizin bu konudaki çalışmalarına olumlu katkılar sağlayacağı için 8 Nisan Dünya Romanlar Gününün, ülkemizde de “Dünya Romanlar Günü” olarak kabul edilmesinin sağlanması amaçlanmıştır.”