Pandemi’de Sivil Toplum

Analiz

Written by:

İçişleri Bakanlığı genelgesine göre sivil toplum kuruluşları (STK), meslek kuruluşları, birlik ve kooperatifler tarafından düzenlenecek etkinlikler 1 Aralık’a kadar ertelendi.

Sivil Toplum örgütlerini temelde temel alan yeni bir yazı yayınlanmış İçişleri Bakanlığı tarafından ve etkinliklerin ertelenmesi değerlendirilmiş.

Yayınlanan karardan anlaşılan toplu buluşmalar ve yüksek katılımlı etkinlikler sunulan bu genelgede daha açık ifade edilmeliydi.  Yaklaşık 2020 yılının Nisan ayından bu yana Sivil Toplum Örgütlerinin faaliyetlerinin tamamen yasaklanmasını demokratik katılımcı anlayış açısından ciddi sorunlar doğurmuştur. Birçok ülke de bu Pandemi döneminde Sivil Toplum Örgütleri büyük rol oynamışlardır. ,  üçüncü sektör olarak tanımlanan Sivil Toplum kuruluşları Türkiye’de aktifleştirilmemiş olması kaygı vericidir sivil toplum açısından.

Spor kulüpleri de dernek ama ligler devam ediyor, yardım kuruluşlarının saha faaliyetleri de devam ediyor

Çeşitli ülkeler Sivil Toplumu ayakta tutmak adına yardım fonları açıkladı ve yan destekçi kolu olan Sivil toplum örgütlerini bu süreçte faal olmaları için destekler sundular.

Büyük Londra İdaresi (Greater London Authority), Birleşik Krallık’ın başkenti Londra’nın üst düzey yönetim organıdır, doğrudan seçilen Londra Belediye Başkanı ile 25 kişilik bir Londra Meclisi’nden oluşmaktadır. Ulaşım, polislik, ekonomik kalkınma ve itfaiye ve acil durum planlaması üzerine yetkilere sahip stratejik bir bölgesel idaredir. Londra belediye başkanının planlama politikaları, düzenli olarak güncellenen ve yayınlanan kanuni bir Londra Planı’nda detaylandırılmıştır.

İdarenin web sitesinde “Coronavirus: Gönüllülük fırsatları” adlı bir bölüm bulunmaktadır Londra yerel yönetimi, ilçelere bağlı ayrıştırılmış olarak gönüllü çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşlarının bilgilerini ve gönüllülük faaliyetlerinin kapsamlarını listelenmiştir.

Salgın sürecinde sivil toplumu desteklemenin ve gönüllülük faaliyetlerinin toplum için önemine dikkat çekiliyor. Sayfada, yurttaşların gönüllü faaliyetleri desteklemeleri teşvik ediliyor ve ne tür faaliyetlere destek verebilecekleri konusunda yönlendirme yapılıyor. Ayrıca gönüllü gruplarının organizasyonlarını yaparken faydalanabilecekleri teknolojik bilgileri (whatsapp grubu kurmak, çevrimiçi belge oluşturmak ve kullanmak vb) sunmak için 200’den fazla gönüllü nün yer aldığı “Covid Teknik Destek” grubuna yönlendirme yapıldığını açıkça görmekteyiz.

Bu Genelge Sivil Toplumu koruyor mu , yoksa hissizleştiriyor mu ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir