Balıkesir İli İvrindi ve Altıeylül ilçelerinde SARIALAN mevkiindeki CVK Maden İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş IV.Grup (Altın) Maden Ocağı Kapasite Artışı Projesi ÇED başvuru dosyası ile ilgili olarak 16 Temmuz Perşembe saat 10.30’da yapılan Balıkesir Altıeylül Sarıalan Köyü’nde, CVK Madencilik Altın Madeni Kapasite Artışı Projesi Halkın Katılım Toplantısı yapıldı. Halkın katılım toplantısına çevreden ve mahallerden katılım sayısı hayli dikkat çekici bir sayıda oldu.
eçtiğimiz günlerde Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Temsilcileri, Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi Başkanı E. Betül Dikici ve CHP Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın ve CHP Karesi ve Büyükşehir Meclis Üyesi S. Cengiz Dikici ile ilgili alana keşif yapmaya, mahalle sakinleri ile durumu konuşmaya gitmişti. Köy kahvesinde toplanan çevreci temsilciler mahalle sakinlerine bilgilendirici bir toplantı yapmış, madenin ne gibi zararlarının olacağından bahsedilmişti ve sonraki gün için mahalleli kadınlara sunum yapılacağını bildirip bunun çalışmalarına başlamıştı.
15.07.2020 Çarşamba günü ise SARIALAN mevkiinde tekrar toplanan grup, mahalle sakinlerine detaylı bir sunum gerçekleştirdiler. Günü Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği‘nden Recep Memiş şöyle anlatıyor;;
”15 07 2020;
Süheyla, Ela, Mecit ve ben (Recep) dünden belirlenen program için biraz gecikmiş olarak öğle saatlerinde Sarıalan köyüne geldik. Cemil, Dilek, Cengiz ile bir misafirleri bizden önce köye varmış ve kadınlarla yapılacak bilgilendirme toplantısı için hazırlıkları tamamlamıştı. Kadın arkadaşlar, köyün düğün vs etkinliklerinde yemekhane olarak kullanılan bir salonda 25 kadar köylü kadın ile bir araya geldi. Biz erkek taifesi kahvehane sohbetleri ile çabamızı sürdürdük bu arada. Toplantı bitiminde oldukça keyifli gördük arkadaşlarımızı. bütün kadınların madeni istemediklerini ve Süheyla’nın sunumunu büyük bir dikkatle izlediklerini öğrendik. sonrasında çok verimli bir sohbet faslı da olmuş…
Kahve toplantısı için 18:00 de geri gelmek üzere Sarıalan’dan ayrılıp Sofular’a geçtik. burada muhtarı bulup cami hoparlöründen toplantı çağrısı yaptık. 15 kişi civarında bir topluluk oluştu. Süheyla burada da barkovizyon kullanarak sunum yaptı. Sonrasında uzunca bir söyleşide altın madeninin zararlarını ele aldık. olumlu izlenimlerle ayrıldık köyden.
Yeniden Sarıalan’a döndük. kahvede 20 kişilik bir grup vardı. Barkovizyonunun başına bu kez ben geçtim. sunum başlayınca katılan gençlerle katılımcı sayısı otuzları geçti.. Dün gece başladığımız işi görsel destekle derinleştirmiş olduk. Karşılıklı sohbet faslından sonra yarın HKT da görüşmek üzere ayrıldık…
Çamköy’e geçtiğimizde kahvede fazla insan yoktu. Zaman geçirmek için civar köylere gezinti yapıp döndük. Kahvede bu kez de 5-6 kişi olduğunu gördük. Beklesek sayı artabilirdi belki. Hem yorulmuştuk hem de yarın sabah HKT için erkenden yola çıkma gereği yüzünden beklemekten vazgeçip günü tamamladık. Dönüş yolunda körfeze varmak üzereyken, telefonumuz çaldı. Çamköy’lüler dilek hanımı aramış gelmiyor muyuz diye.. Beklemediğimize üzüldük biraz ama saat 22’yi geçiyordu. O saate kalsak dönüşümüz gece yarısını geçerdi. Yarın ki toplantıya enerji depolamak için doğru davrandığımızı düşünerek teselli olduk.
Neticede iki gündür Sarıalan altın madeninden etkilenecek köylerde oldukça verimli bir çalışma yürüttüğümüz inancı ile içimizin rahatladığını söylemek mümkün. Yarınki HKT den de umutlu ayrılırsak bu konudaki görevimizin başarıyla sonlanmış olacak…” şeklinde açıklama yaptı.
16.07.2020 günü Altıeylül ilçelerinde SARIALAN mevkiindeki CVK Maden İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş IV.Grup (Altın) Maden Ocağı Kapasite Artışı Projesi ÇED başvuru dosyası ile ilgili olarak 16 Temmuz Perşembe saat 10.30’da yapılan Balıkesir Altıeylül Sarıalan Köyü’nde, CVK Madencilik Altın Madeni Kapasite Artışı Projesi Halkın Katılım Toplantısı yapıldı. Toplantıya katılan şirket ve hükümet yetkilileri mahallelilerin haklı tepkileri ile karşı karşıya geldi. Mahalle ahalisi madenin kendilerine ve çevreye zararlı olacağını, köylerinde maden istemediklerini güçlü bir şekilde haykırdılar. Sorulan sorulara maden yetkililerin cevap vermekte zorlanması dikkat çekti.
Mahalleli kadınların yüksek sesli itirazları halkın istemediğini en net şekilde gözler önüne serdi. Kadınlar ”geleceğimizi çalıyorlar, çocuklarımız ve torunlarımız hasta olacak. Bunun hesabını kim verecek.” diyerek şirkete ve kamuoyuna seslendi.
Balıkesir merkeze bağlı Sarıalan Köyü‘nde doğayı talan eden maden şirketine karşı; Sarıalan ve civar mahalle sakinleri,Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Burhaniye Çevre Platformu, Mimarlar Odası, Cumhuriyet Halk Partisi ve çevre dostlarıyla beraber katılım güçlüydü.
Köylülerin ve çevrecilerin direnişi karşısında maden şirketi çaresiz kaldı.
C.V.K maden şirketinin Balıkesir SARIALAN köyü altın madeni çevre raporu için yaptığı değerlenme toplantısına köylülerin ve çevre örgütlerinin müthiş direnişi ile karşılaşıp toplantıyı terk etmek zorunda kaldılar.
Çevre Kazandı! Direnenler Kazandı! Kadınlar Kazandı!