21 Aralık 1918:İtilaf devletlerinin ve Mondros Mütarekesinin etkisinde kalan Padişah Vahdettinin kararıyla Osmanlı Mebusan Meclisi feshedildi.
Vahdettinin kapattığı Osmanlı Mebusan Meclisi ,Mustafa Kemal Atatürk ve Türk Ulusal Hareketinin doğal mensubu olan halkın desteğiyle baskılar altında bile olsa yeni seçimler yapıldı.
12 Ocak 1920: Son Osmanlı Mebusan Meclisi ilk toplantısını yaptı.Seçimleri halkın desteğini arkasına alan Müdafa-i Hukuk cemiyetlerinin adayları kazanmıştı.Mandacılar ve İngiliz teslimiyetçileri bertaraf olmuştu.Akabinde Rauf Orbay başkanlığında “Felah-ı Vatan” grubu kuruldu.Artık Osmanlı Mebusan Meclisi Milli Mücadele yanlılarının,bağımsızlık aşkıyla yananların elindeydi.
28 Ocak 1920:Milli sınırlarımızın sigortası olan Misak-ı Milli oy birliğiyle kabul edildi.
14 Şubat 1920:Londra Konferansı’nda İtiilaf Devletleri İzmir’in Yunanistan tarafından ilhak edilmesi gerektiğini savundu.
17 Şubat 1920: Taslak metni Mustafa Kemal Atatürk tarafından hazırlanan Misak-ı Milli kamuoyuna tanıtıldı.
10 Mart 1920:İtilaf Devletleri İstanbul’un işgaline “azınlıklar Türkler tarafından zarar görüyor” gerekçesiyle karar verdi.
16 Mart 1920: Ve İtilaf Devletleri İstanbul’u işgal etti.
Meclisin çevresi,meydanlar İtilaf Devletlerince kuşatıldı.Koğuşlarında kalan askerler gece baskınlarıyla şehit edilmeye başlandı.Meclis-i Mebusan’ı basan askerler ellerine geçirdiği mebusları tutukluyor kimilerini ise sürgüne gönderiyordu.Durumdan haberdar olan halk düşman askerlerinin elinden kurtulan kimi Mebusları tekrar yakalanmaması için evlerinde,toprağın altına yaptıkları gizli sığınaklarda saklamaya çalışıyordu.
İstanbul’un her bir sokağı adeta düşman askeri kaynıyor,halka zulmediliyordu.
Akabinde Harbiye Nazırı Cemal Paşa’nın evi düşman askerlerince basıldı,kapı önünde nöbet tutan askerler İtilaf Devletleri askerleri tarafından kurşuna dizildi.
Telgrafçı Hamdi Bey Telgrafhane’ye kurduğu gizli düzenek sayesinde Mustafa Kemal Paşa’ya İstanbul’da olan biten gelişmeleri duyuruyordu.Ankara’da bulunan Mustafa Kemal Paşa sinirinden yerinden duramıyor o meşhur “Geldikleri gibi gidecekler” sözünü söyleyip sigarasından derin bi fırt çekiyordu.
***
19 Mart 1920:Mustafa Kemal Paşa Ankara’dan tüm vilayetlere yeni bir meclisin Ankara’da acilen toplanması gerektiğini söyleyen bir genelge yolladı.
“Hakimiyet ulusundur”
23 Nisan 1920: Maltadan sürgünden dönen mebuslar,Anadolunun köylerinde halkın sakladığı mebuslar zor şartlar içerisinde Ankaraya’ya ulaştı.Güneşli bir cuma günü Mustafa Kemal Atatürk ve Mebuslar önce Hacı Bayram Camiinde Cuma namazını kıldı,halkın meclise armağan ettiği kurbanlar kesildi.Peygamber sancağı ve sakalı şerif getirilerek meclisin baş köşesine kondu.
Ve meclis “Hakimiyet Ulusundur” denilerek açıldı…
Meclisin kurulduğu bina İttihat Ve Terakki Partisine ait bir bina idi.Neredeyse çatısı bile olmayan bu binanın çatısı okullardan tedarik edilen kiremitlerle onarıldı.
127 mebusun toplandığı Meclis için küplerle sular getirildi depoya kondu.
Meclisin Zabıtları bakkal defterlerine ve müsvedde kağıtlarına kaydedildi,çünkü kaydedek bi zabıt defteri bile yoktu…Meclis binasının dört bir yanı mumlarla ve gaz lambalarıyla donatıldı.Çünkü o dönem Ankara’da elektrik yoktu…
23 Nisan 1920’de açılan Meclisin ilk geçici başkanı en yaşlı üyesi olması nedeniyle Sinop Mebusu Mehmet Şerif bey oldu.
24 Nisan 1920:Meclisin kabul ettiği ilk kanun “Ağnam Vergisi” ile ilgili idi.İkinci çıkarılan kanun ise vatana ihanet edenler hakkındaydı.
Meclise gelen mebuslar öğretmenevlerinin koğuşlarında kaldı.Hatta bu koğuşların kapasitesi yetmediği gibi binaların çatısında üzerine bi battaniye örtüp uyuyan mebuslar bile oldu.Mebuslar yemek paralarını bile kendi aralarında topladı.
Bahsi geçen bu bina 23 Nisan 1920-18 Nisan 1924 tarihleri arasında kullanıldı şu an Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak hizmet vermekte.
23 Nisan ilk kez 1921’de “Hakimiyeti Milliye Bayramı” ilan edildi Ayrıca bu bayram Türkiye Cumhuriyetinin ilk milli bayramıdır.
“Vatanı korumak çocukları korumakla başlar” diyen Mustafa Kemal Atatürk 23 Nisan 1926 tarihinde TBMM’nin açıldığı,ulusal egemenliğimizin gününü “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” adı ile çocuklara armağan etti.
23 Nisan 2020:İşte bu zorluklarla kuruldu Türkiye Büyük Millet Meclisi.Tam bugün 100. Yılını kutlayan,demokrasimizin sigortası olan,Ulusal Egemenliğimizin ruhu,beyaz duvarının tam ortasında “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” yazan 100 yıldır dimdik ayaklarının üzerinde duran TBMM işte bu zorluklarla kuruldu.
****
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramının 100. Yılı kutlu olsun!
Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir!
HARİKA YAZMİSİN ELİNE KOLUNA SAĞLIK TEYZEMİN OĞLU FURKAN YAVUZ BEN ARMUTCUK TAN FERZİYE TEYZENİN OGLU SALİM TAŞ ABİN SAYGİLAR SANA