CHP’Lİ TUTDERE:VATANDAŞIN TOPLAM BORCU 928 MİLYAR LİRA

AnalizPolitika

Written by:

CHP’Lİ TUTDERE: VATANDAŞIN TOPLAM BORCU 928 MİLYAR LİRA

 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) “Ekonomi yüzde 7 büyüdü” açıklamasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP’li Tutdere, “Vatandaşın toplam borcu 928 milyar liraya dayanmışken, ülkemizin yoksulluk ve işsizlik gerçeğiyle örtüşmeyen ‘safsata niteliğindeki’ açıklamalardan sonra TÜİK’in bu ülke de hiçbir inandırıcılığı kalmadığı bir kez daha açıkça anlaşılmıştır.

 

Resmi Veriler Tutarsız, İşsizlik Rekor Seviyede

 

Resmi verilerdeki tutarsızlıkların şeffaf ve demokratik ülkelerde istifa etme nedeni olduğunu hatırlatan Tutdere, “TUİK’in Mart 2021 İşgücü verilerini incelediğimize bir ayda 550 bin kişinin, İŞKUR verilerinde ise 91 bin kişinin yeni bir işe girdiği belirtiliyor. İşverenlerin Ocak-Nisan döneminde İŞKUR’a bildirdiği açık iş pozisyonu sayısı bile TÜİK’in yeni işe girenler sayısına ulaşamıyor. Vatandaş kime, neye inanacak? Böyle bir tutarsızlık, şeffaf ve demokratik ülkelerde istifa etme nedenidir. TUİK rakamları, mart ayında istihdam edilenlerin sayısının bir önceki aya göre tarım sektöründe 15 bin kişi, sanayi sektöründe 48 bin kişi, inşaat sektöründe 81 bin kişi arttığını sergiliyor. Hizmet sektöründe ise yeni istihdam 27 bin kişi azalmış. İstihdam edilenlerin 17,3’ü tarım, yüzde 22’si sanayi, yüzde 6,4’ü inşaat, yüzde 54,3’ü ise hizmet sektöründe yer alıyor. TÜİK’in açıkladığı bu veriler ciddi şekilde izaha muhtaç durumda.” ifadelerini kullandı.

 

Tüik Kendiyle Çelişen Bir Kurum Haline Geldi

 

Özellikle bir ayda yarım milyonu aşan yeni istihdamın ve bunun 400 bini aşan kısmının sanayide olması dikkat çekiyor diyen CHP’li Tutdere, “Oysa sanayi üretimindeki artış mart ayında yine TÜİK tarafından sadece yüzde 0,7 olarak açıklandı. Yani yüzde 1 bile değil! Mart ayında bir anda yeni istihdam patlaması yaşandığını, yarım milyondan fazla kişinin bir anda yeni işe yerleştiğini gösteren TÜİK rakamlarına karşılık, kapalı işyerleri, ücretsiz izin ve kısa çalışma ödeneği alan milyonlarca işsiz göz önünde tutulduğunda TÜİK’in rakamlarının ekonomide ve toplumsal hayattaki gerçeklerle örtüşmediği açıktır. İşsizlik ve istihdam rakamlarında iktidarın güdümündeki iki kurumun rakamları birbirini hem tutmuyor hem de yalanlıyor.” İfadelerini kullandı.

 

Bu Tablo ‘Vatandaş Borç Batağında Diyor’

 

Vatandaşların bankalara ve finansman şirketlerine olan borcunun 14 – 21 Mayıs günleri arasında 3,9 milyar lira daha arttığını ifade eden Tutdere, “Vatandaşların borcu 872 milyar 182 milyon liraya yükseldi. Bu borcun 18,1 milyar lirası takipte bulunuyor. Bu borcun 718,6 milyar lirası tüketici kredilerinden, 153,5 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanıyor. Son hafta tüketici kredilerinde 2,8 milyar liralık, kredi kartı borçlarında ise 1,2 milyar liralık artış yaşandı. Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçları ise 12,8 milyar lirası tüketici kredilerinden, 5,3 milyar lirası da kredi kartlarından olmak üzere toplam 118,1 milyar lira düzeyinde. Bu tablo ‘vatandaş borç batağında diyor.’ Yine Bankaların verdiği krediler 17 -25 Mayıs günleri arasında, 36,8 milyar liralık genişlemeyle 3 trilyon 819 milyar oldu. Bu günler arasında TL krediler 8,4 milyar lira artarken, döviz kredilerinde TL karşılığında 28,4 milyar liralık artış yaşandı. Döviz kredileri dolar cinsinden ise 1,6 milyar dolar artarak, 168,6 milyar dolara yükseldi.” dedi.

 

Borçlu Kobi Sayısı 4 Milyona Dayandı

 

KOBİ’lerin bankalara borcu 2011 yılında 168 milyar TL’yken bu yılın mart ayı itibariyle 935 milyar 626 milyon TL’ye yükseldi. 2011 yılında bankalara borcu olan 1.545.570 KOBİ varken, bugün bu rakam 3.921.232’ye ye çıkmış durumda. 2011 yılında sadece 5.213 KOBİ’nin borcu takipteyken şu an 56.342 KOBİ takipte.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir