CHP’li Hakverdi Borsa İstanbul Hisselerinin Katar’a Satılışını Meclis Gündemine Taşıdı

Politika

Written by:

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi Borsa İstanbul Hisselerinin Katar’a Satılışını Meclis Gündemine Taşıdı.

Borsa İstanbul’un Yüzde 10’luk Payını Kaça Sattınız?

Hakverdi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması için verdiği soru önergesinde. Katar’a satılan Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk hissesinin ne kadara satıldığını ve ödeme şartlarını sordu. Önergesinde Borsa İstanbul’da İşlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri 1 trilyon 99 milyar liraya ulaşıyor diyen Hakverdi şeffaflıktan ve denetimden uzak Varlık Fonu’na ait şirketlerin hangi kriterlerle kime nasıl satıldığı bilinmiyor. Milli servetimizin bu şekilde harcanması kabul edilemez” Dedi

Milli Servetimiz, Şeffaflıktan Ve Denetimden Uzak Bir Şekilde Yabancılara Satılıyor!

Hakverdi konu ile ilgili “Fon’da ne yapıldığının bilinmemesi ve kamuoyuna yansımaması için ise birçok özel yasa çıkartıldı. Örneğin, millete ait şirketlerde ne olduğunu, millet adına denetleyen Sayıştay, Varlık Fonu’nda devre dışı bırakıldı. Sayıştay, Varlık Fonu’nu hiçbir şekilde denetleyemiyor. Kamu zararı açısından rapor düzenleyemiyor! Sayıştay yasası bu özel düzenleme için değiştirildi. Fon, Kamu İhale Yasası kapsamından da çıkarıldı. Sayıştay fona devredilen bazı şirketlerde inceleme yapabiliyor. O şirketlerin alt şirketlerinde ise hiçbir şekilde denetleme yapamıyor.

Ziraat Bankası’ndan, Türk Hava Yollarına, Botaş’tan PTT ve Borsa İstanbul’a kadar neredeyse Türkiye’nin en değerli şirketlerini sorgusuz sualsiz yöneten TVF yönetimi bünyesine kattığı ve kar eden birçok kurumu ise zarar ettirmeye başladı. Denetimden ve şeffaflıktan uzak aile şirketi gibi yönetilen TVF ve fona dair şirketler ilgili alınan kararlar kamuoyu tarafında tepki ile karşılanmakta.” Dedi.  Borsa İstanbul’u Kaça Sattılar Kimse Bilmiyor. “Dedi.

 

Ülkemizin Tüm Birikimleri Katar Katar Satılıyor!

Özellikle 2003 yılından beri Katar devleti ve sermayesi ülkemizle yakından ilgileniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Katar tarafından hediye edilen uçaktan, Tank Palet Fabrikası’nın satışına ve  Kanal İstanbul güzergâhındaki arsaların Katar Emirinin annesine satışına kadar birçok parasal ilişki bu ilgi ve alakanın boyutlarını ortaya seriyor. Ülke adeta Erdoğan Ve Katar emirinin ailesi tarafından aile şirketi gibi yönetiliyor.

Hakverdi’nin Meclise sunduğu soru önergesi ise şöyle;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

27.11.2020

                                                                                                                            

                                                                                                Ali Haydar HAKVERDİ

                                                                                               CHP Ankara Milletvekili

Türkiye Varlık Fonu  A.Ş. 26 Ağustos 2016 tarihinde Başbakanlık’a bağlı bazı şirketleri yönetmek için kanunla kuruldu. 2017 yılı Şubat ayında Türkiye’nin en değerli kurumları, millete ait olan arsalar ve dev şirketler Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) devredildi. 10 Temmuz 2018 tarihinde 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bağlandı. Hemen sonrasında Erdoğan’ın kararı ile milyarlarca dolarlık fon yönetiminin başına Bakan Berat Albayrak geçirildi.

Fon’da ne yapıldığının bilinmemesi ve kamuoyuna yansımaması için ise bir çok özel yasa çıkartıldı. Örneğin, millete ait şirketlerde ne olduğunu, millet adına denetleyen Sayıştay, Varlık Fonu’nda devre dışı bırakıldı. Sayıştay, Varlık Fonu’nu hiçbir şekilde denetleyemiyor. Kamu zararı açısından rapor düzenleyemiyor! Sayıştay yasası bu özel düzenleme için değiştirildi. Fon, Kamu İhale Yasası kapsamından da çıkarıldı. Sayıştay fona devredilen bazı şirketlerde inceleme yapabiliyor. O şirketlerin alt şirketlerinde ise hiçbir şekilde denetleme yapamıyor.

Ziraat Bankası’ndan, Türk Hava Yollarına, Botaş’tan PTT ve  Borsa İstanbul’a kadar neredeyse Türkiye’nin en değerli şirketlerini sorgusuz sualsiz yöneten TVF yönetimi bünyesine kattığı ve kar eden bir çok kurumu ise zarar ettirmeye başladı.

Denetimden ve şeffaflıktan uzak aile şirketi gibi yönetilen TVF ve fona dair şirketler ilgili alınan kararlar kamuoyu tarafında tepki ile karşılanmakta. Son olarak 26.11.2020 tarihinde Katar Emiri Al Sani Ve TVF Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan’ın huzurunda  bir dizi anlaşma imzalandı. Bu anlaşmalardan biri de Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk hissesinin Katar’a devri idi.

Bu çerçevede;

  1. Katar ile imzalanan protokolün şartları nelerdir?
  2. İşlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri 1 trilyon 99 milyar liraya ulaşan ve Katar’a satılan Borsa İstanbul’un yüzde 10 luk hissesinin satış fiyatı nedir? Ödeme şartları nedir ve neye göre belirlenmiştir?
  3. Borsa İstanbul’un hisse devri kararı ne zaman alınmıştır? Bu satış için başka teklif alınmış mıdır? Alınmamış ise Katar’ın en yüksek fiyatı veren ve en güvenilir yatırımcı olduğuna kim ya da kimler karar vermiştir?

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir