İŞSİZ SAYISI BİR AYDA 631 BİN KİŞİ ARTTI
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere işsizlik verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, 2020 yılında ekonomik küçülme yaşanırken işsizliğin azaldığına 2021 yılında ise ekonomi büyürken işsizliğin arttığına dikkat çekerek, açıklanan işsizlik ve ekonomik büyüme verilerinde çelişki olduğunu ifade etti.
İşsizlik oranındaki yükselişe dikkat çeken Milletvekili Tutdere, “İşsizlik büyüyor, yoksulluk artıyor. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre işsizlik oranı bir önceki ay yüzde 13.1 olarak açıklanırken nisan ayında ise yüzde 13.9’a yükseldi. İşsiz sayısı 4.5milyon kişiyi aşmış durumda. Öte yandan gerçek işsizlik oranı olan atıl işgücü oranı ise yüzde 30’lara dayanmış durumda. Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı nisan ayında 9 milyon 831 bin kişiye, işsizlik oranı ise yüzde 27.4’ye yükselmiş durumda. Atıl işsiz sayısı nisanda geçen yılın aynı ayına göre 638 bin, bir önceki aya göre ise 631 bin kişi artış göstermiş durumda” ifadelerini kullandı.
Geniş Tanımlı İşsizlik Oranı Yüzde 37’ye Ulaşmış Durumda
Genç işsizlik oranındaki yükselişe de dikkat çeken Milletvekili Tutdere, “Genç işsizlik oranı maalesef her geçen gün artmaktadır. İktidar uyguladığı yanlış politikalarla geleceğimiz olan gençlerin umudunu kırıyor, onları her geçen gün daha da büyük bir umutsuzluğa sürüklüyor. Açıklanan verilere göre Türkiye’deki her dört gençten birisi işsiz. Genç işsizlik oranı nisan ayında yüzde 25.6’e yükselerek 2 milyon 525 bin kişiye ulaştı. Geniş tanımlı genç işsizlik oranı ise yüzde 37’ye ulaşarak 4 milyon 142 bin’e ulaşmış durumda.” dedi.
Gerçek İşsiz Sayısı 10 Milyon, İşsizlik Ödeneği Alan Kişi Sayısı ise 190 Bin Kişi
İşsizlik oranında ve işsiz sayısında büyük artış olmasına rağmen, hem işsizlik ödeneği alan kişi sayısında hem de fon varlığında azalma meydana söyleyen Milletvekili Tutdere, iktidarın daha az kişiye işsizlik maaşı verirken fon varlığını da bir yandan erittiğini ifade etti.
Milletvekili Tutdere, “Resmi işsiz sayısının 4.5 milyon, gerçek işsiz sayısının ise 10 milyona yaklaştığı bir dönemde, İşsizlik Sigortası Fonundan işsizlik ödeneği alabilen işsiz sayısı mayıs ayında 190 bin 962 kişiye kadar geriledi. İşsizlik sigortasından önceki yıllarda bazı aylarda 700 bine yakın işsize ödenek veriliyordu.” dedi.
Doğu ve Güneydoğu İllerindeki Genç İşsizlik Oranı Had Safhada
Tutdere ayrıca, CHP Esnaf Masası ile Ekonomi Masası Heyetleri tarafından 8-12 Haziran tarihleri arasında Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerine gerçekleştirilen ziyaretler sırasında genç işsizlik oranının geldiği noktayı bizzat sahada gözlemlediklerini ifade ederek, “Esnaf Masası ve Ekonomi Masası Heyetleri olarak, Doğu ve Güneydoğu illerinde yapmış olduğumuz saha çalışmalarındaki gözlem ve tespitlere göre, bölgedeki işsizlik oranı Türkiye ortalamasının çok çok üzerindedir. Özellikle genç işsizlik oranı bölgede oldukça yüksek. Sokaktaki neredeyse her genç işsiz durumda.” şeklinde konuştu.
İşsizlik Sigortası Fon Varlığı 39 Milyar Liraya Geriledi
İşsizlik Sigortası Fon Varlığında büyük bir gerileme olduğunu dile getiren Tutdere, “Fon varlığı 2019 yılı sonunda 131.5 milyar lira, 2020 yılı sonunda 103.2 milyar lirayken mayıs itibariyle fon varlığı 39 milyar liraya kadar gerilemiş durumda. İktidar, işsizlik fonundan işsiz yurttaşlarımıza aktarması gereken paraları başka harcamalara aktararak yurttaşlarımızın yaşadığı yoksulluğu daha da derinleştirmektedir. Kamu kaynaklarını çarçur eden iktidar en son işsizlik fonuna da göz dikmiş durumdadır. İktidar kasada para bırakmadığı için işçilerimizin yarınlarını harcamaya başlamıştır.” ifadelerini kullandı.