10 Ocak Çalışan gazeteciler günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak amacıyla 1961’den beri 10 Ocak’ta düzenlenen ülkemize özgü bir kutlama günüdür.
İlk olarak 1961-1971 yılları arasında “Çalışan gazeteciler bayramı” adıyla kutlanmış olsa da 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, ” 10 Ocak Çalışan gazeteciler günü” olarak değiştirilmiştir.
Öncelikle 1961 tarihinden itibaren ülkemizde “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kabul edilen, haberin doğrusunu insanlara ulaştırmak amacıyla bu kutsal görevi icra eden tüm basın emekçilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlarım.
Fakat son yıllarda ülkemizde basın emekçilerimiz ve yayın, yapım kuruluşları artan ekonomik şartlar, sansür, oto sansür, baskı, hedef gösterme ve tehdit gibi unsunlar sebebiyle yayın hayatına son vermekte ya da verdirilmektedir.
Bunlara ek olarak ülkemizde zaten zor şartlar altında gazetecilik yapmaya çalışan basın emekçilerimiz birde yazdıkları veya söyledikleri nedeniyle cezaevinde tutulmaktadır.
Tarafsızlık ve doğru haber verme ilkesinden vazgeçmeyen gazetecilerimiz maalesef özgürlüğünü yitirirken toplumumuz haber alma hakkını, ülkemiz ise demokrasisini kaybediyor.
Bu yıl Gazeteciler Derneği gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporunun istatistiki verilerini açıkladı.
Açıklanan bu verilere göre ülkemizde şuanda gözaltına alınan gazetecilerin sayısı 79 kişi, tutuklanan gazeteciler 24 kişi, saldırıya uğrayan gazeteciler 19 kişi, kötü muamele, tehdit ve ajanlık dayatması yapılan gazeteci sayısı 17 kişi, haber takibi engellenen gazetecilerin sayısı 12 kişi, hakkında soruşturma açılan gazeteci sayısı 54 kişi, hakkında dava açılan gazeteci sayısı 53 kişi, yargılaması devam eden gazeteci sayısı 539 kişi, işine son verilen gazeteci sayısı 6 kişi, tutuklu gazeteci sayısı ise 04 Ocak 2021 itibariyle 90 kişi olarak kayıtlara geçmiş.
Yapılan tüm bu yargılama tutuklamalar sonucunda ise cezalandırılan 43 gazeteciye 150 yıl 15 gün hapis, 56.310 TL para cezası, 8 gazeteye İlan Reklam Cezası ve 43 gazeteye ise RTÜK Cezaları verilmiş olup, 1960 habere 145 internet sitesine ise İnternet Erişim Engeli getirilmiştir.
Tüm bu yaşanan olumsuzluklara rağmen, doğru haber verme, tarafsızlık, özel hayata saygı ve hukukun evrenselliği ilkelerinden ödün vermeden çalışan, ve kamuoyunu aydınlatmak için zamana karşı ve stres altında işlerini icra eden ve bu yolda her an haber peşinde koşan basın mensubu arkadaşlarımız düzenli bir mesaisi olmadan, doğru haberi halka ulaştırmak için büyük gayret sarf etmekte ve bu anlamda kamusal bir görevi yerine getirmektedirler.
Bu sorumlulukların bilinciyle kamuoyunu aydınlatmak için her türlü olumsuzluğa rağmen büyük bir özveri ile toplumun haber alma özgürlüğü adına görevlerini yerine getiren basın çalışanlarımızın tekrar 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlar, kendilerine ve ailelerine sağlık ve mutluluklar dilerim.
Bu duygu ve düşüncelerle Ülkemizde ve İlimizde görev yapan basın-yayın kuruluşlarımızda çalışan tüm basın emekçisi arkadaşlarımıza çalışmalarında başarılar dilerim.
Mehmet Tüm
25&26. Dönem Balıkesir Milletvekili