Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, 1 kilogram yem fiyatının 1 kilogram süt fiyatını geçtiğini belirterek yetiştiricilerin sürekli artan maliyetler nedeniyle can çekiştiğini ancak hükümetin çözüm üretmediğini söyledi. Haziran ayında kilogramı 35-40 kuruş olan buğday samanı fiyatının şimdi 75 kuruşa yükseldiğini ve artmaya devam ettiğini belirten Barut, “Geçen yıl Kasım ayında 2.30 lira olan çiğ sütün fiyatı ise bu yılın Aralık ayına dek aynı biçimde sabitlenirken yem, ot, saman gibi temel girdiler fahiş oranda artıyor. Hayvancılıkla uğraşan üreticilerimizin feryadı yüreklerimizi dağlıyor” dedi.
“MALİYETLER FAHİŞ ORANDA ARTIYOR AMA SÜT FİYATI AYNI”
Haziran ayında 35-40 kuruş 1 kilogram buğday samanı fiyatının bugün 75 kuruşa yükseldiğini ve artmaya devam ettiğini ifade eden CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, aynı dönemde 1 lira olan kuru yoncanın fiyatının 1 lira 35 kuruşa yükseldiğini kaydetti. 1 Mart’ta 1 lira 80 kuruş olan besi yeminin bugün 2 lira 11 kuruşa çıktığını dile getiren Ayhan Barut, 1 Kasım 2019 tarihinde 2 lira 30 kuruşluk çiğ süt fiyatının ise Aralık 2020 tarihine dek aynı olacak şekilde sabitlendiğini anımsatarak, “Süt fiyatı sabit kalırken bu süreçte temel üretim girdileri fahiş oranda artmıştır. Yem fiyatları yüzde 15.4, saman yüzde 21.2, mısır silajı yüzde 21.1, yonca yüzde 15.2 oranında yükselmiş, yetiştiricilerimizin belini bükmüştür” diye konuştu.
“HAYVAN İTHALATINA 8.5 MİLYAR DOLAR ÖDENDİ”
Yetiştiricilerin bin bir emekle ürettiği sütün yem fiyatlarının gerisinde kaldığını, ‘1 litre sütle 1.5 kilogram yem alınabilmeli’ ilkesinin tarihe karıştığını bildiren Ayhan Barut, şöyle devam etti:
“AKP iktidarı ürettirmez. Bunu net biçimde görüyoruz. Sadece 2010-2019 yılları arasındaki son 10 yılda kesimlik ve besilik 5 milyon büyükbaş, 3 milyon küçükbaş olmak üzere 8 milyon baş hayvan ithal ettiler. 1960 tarihinde kişi başına 2’den fazla hayvan varlığımız bulunurken bugün bu oran kişi başına 0.82 adet oldu. Üretimi, üretici ve yetiştiriciyi sevmeyen ama ithalata sevdalanan AKP iktidarı, son 10 yıllık dönemde canlı hayvan ithalatına ek olarak yurtdışından 300 bin ton et alınmış, büyükbaş hayvan ve kırmızı et dışalımına toplam 8.1 milyar dolar ödenmiştir. Bu paraya küçükbaş ithalatına ödenen rakamlar da eklenince son 10 yılda 8.5 milyar dolarlık ithalat yapılmıştır.”
“ÇİĞ SÜT FİYATI 2 LİRA 80 KURUŞ OLSUN”
Tarımsal üretimde olduğu gibi AKP’nin iş bilmez politikaları sonucu besiciliğin de ‘can çekişir’ hale getirildiğini anlatan Ayhan Barut, şunları vurguladı:
“Saman, yonca, yem, ot, bakım, elektrik, su ve tüm masraflar fahiş oranda artarken yetiştiricilerimizin binbir emek verdiği hayvanlar maalesef kesime gönderiliyor. Et ve süt fiyatları yerinde sayıp hatta maliyet artışına göre geriye gidiyor. Üretime, üretici ve yetiştiriciye reva görülen bu kara tablonun mutlaka değiştirilmesi gerekiyor. Bu salgın döneminde gıdaya erişimin önemi bir daha ortaya çıkarken gıda güvencesinin sağlanması, yurttaşlarımızın sağlıklı ve yeterli et tüketimi için ülkemizde hayvancılık koşulsuz desteklenmelidir. Hayvancılıkta ithalattan kurtulmak için yem başta olmak üzere tüm girdi maliyetlerini düşürmeye yönelik somut destekleme politikaları açıklanmalıdır. Yem bitkileri üretimini artırma kadar kaba yem üretimini de arttırıcı destekler hayvancılık destekleme paketinin içinde yer almalıdır. Hayvanların ihtiyacı olan yem hammaddelerinin yurt içinde üretiminin planlaması ve yem açığının kapanması, yeme dayalı yetiştiriciliğin yanında meralarımızın amacı dışında kullanımı önlenerek mera hayvancılığı imkanlarının yaygınlaştırılması, üretim, girdi temini ve pazarlama üçgenini kapsayacak nitelikte kooperatifleşme ağı kurulması, hayvan ıslah çalışmalarının ciddi anlamda hayata geçirilmesi gibi projeler açıklanmalıdır. Sonuç olarak hayvancılıkla ilgili benimsenen ‘1 litre sütle 1.5 kilogram yem alınabilmeli’ ilkesi yeniden yaşam bulmalı, çiğ süt fiyatı acilen 2 lira 80 kuruş seviyesine çıkarılmalıdır.”